Habfit
Groene dynamische letter H met daarna het woord Habfit
+31 623902366 Parnassusweg 126, 1076 AS Amsterdam Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us

Habfit coach sebastiaan presenteert voor een aantal mensen om uit te leggen waarom het belangrijk is om te sporten. Ook wordt er gesproken over Duurzame inzetbaarheid en worden er tips gegeven.

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Duurzame inzetbaarheid is een term die tegenwoordig steeds vaker gebruikt wordt wanneer het gaat over geluk, gezondheid en vitaliteit op de werkvloer. Er wordt vanuit werkgevers, HR en beleidsmakers steeds meer over gesproken en aandacht aan geschonken. Maar wat is het nou precies? In deze blog nemen we jullie mee om deze vraag te beantwoorden en onze visie hierop toe te lichten.

Wat is duurzame inzetbaarheid en waarom is het belangrijk?

Kort gezegd is duurzame inzetbaarheid ‘het tot hun pensioen inzetbaar houden van mensen op de arbeidsmarkt.’ Dit kan op allerlei manieren en is met name gericht op arbeidsomstandigheden en voorwaarden. Er wordt hierbij zoveel mogelijk rekening gehouden met specifieke omstandigheden en wensen van medewerkers in de verschillende fasen van hun loopbaan en hun leven. Zo heeft een junior van 25 jaar andere eisen en wensen in zijn loopbaan dan iemand die al 30 jaar op de werkvloer rondloopt. Door in te spelen op deze trends kun je ervoor zorgen dat de wensen van jouw personeel vervuld worden en men tevreden blijft. In tijden van krapte op de arbeidsmarkt is dit veel effectiever dan op zoek te gaan naar nieuw personeel.

Preventief onderhoud voor de werkende mens

Als we het bij Habfit over dit onderwerp hebben, spreken we graag van preventief onderhoud voor de werkende mens. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat voorkomen beter is dan genezen. Bedrijven die ons benaderen zitten vaak in de reactieve fase en dat is dan ook het eerste waar we verandering in aanbrengen, hoe ga je van een reactieve naar een preventieve bedrijfscultuur? Een ongemotiveerde werknemer weer gemotiveerd krijgen is in onze ervaring veel ingewikkelder dan een gemotiveerde werknemer gemotiveerd. Het verlagen van risico op lage rugklachten, een veelvoorkomend probleem, is daarnaast ook beter dan het behandelen van lage rugklachten. Daarom hieronder vast een aantal tips om preventief onderhoud in te zetten voor jouw mensen.

5 Tips voor het verhogen van duurzame inzetbaarheid:

In ons werk om de duurzame inzetbaarheid van personeel te vergroten zijn ons de afgelopen tijd veel dingen opgevallen. Hieronder hebben we onze eigen belangrijkste notities verwerkt in een aantal tips die cruciaal zijn om preventief onderhoud te verrichten aan de werkende mens:

  1. Aandacht

Alles wat aandacht krijgt groeit. Zorg er dus als werkgever, bedrijfsleider of leidinggevende voor dat een werknemer de aandacht krijgt die zij verdient. Denk hierbij aan persoonlijke ontwikkeling door middel van coaching door derde partijen. Dit kan op het gebied van mentale of lichamelijke training zijn, maar ook het inzetten van carrièrecoaches kan hierin een verrijking zijn.

  1. Behoefte vragen

Op het moment dat je de behoefte uitvraagt van jouw personeel om aan hun eigen preventieve onderhoud te werken, zullen zij zich gehoord en gesteund voelen. Dit zorgt voor meer verbondenheid met de organisatie en zal dit hun intrinsieke motivatie doen verhogen. 

  1. Bewustwording creëren

Gedragsverandering begint bij bewustwording van patronen. Door mensen bewust te maken van hun negatieve patronen (slecht eten, weinig bewegen, zithouding) zorg je ervoor dat je een zaadje plant die, door genoeg aandacht te geven, uit kan groeien tot een behoefte om die patronen te doorbreken.

  1. Verantwoordelijkheid

Verantwoordelijkheid is één van de belangrijkste factoren om intrinsieke motivatie te vergroten. Zodra werknemers het gevoel krijgen dat ze verantwoordelijkheid dragen over een bepaalde taak, een project of team, verhoogt dit hun commitment niet alleen voor dit onderdeel maar ook in hun functie. 

  1. Maandthema’s

Stel maandthema´s in op de werkvloer in het kader van duurzame inzetbaarheid. Op die manier komt de focus elke maand op een ander aspect binnen het onderwerp en kan men zich elke maand op een ander vlak ontwikkelen. Denk hierbij aan fysieke gezondheid verbeteren, verbinding binnen de organisatie optimaliseren door het organiseren van een bedrijfsuitje of een wekelijkse training.  

Conclusie wat is duurzame inzetbaarheid?

Tegenwoordig speelt duurzame inzetbaarheid een cruciaal aspect binnen een organisatie. Het vergt tijd en aandacht om mensen gezond en tevreden naar hun pensioengerechtigde leeftijd te brengen. Wij bij Habfit zijn gespecialiseerd om de inzetbaarheid van jouw mensen te verduurzamen. Samen maken wij zowel preventief als reactief een uitgebreid stappenplan om de fysieke en mentale gezondheid van jouw personeel te verbeteren. Op die manier faciliteer je als werkgever een omgeving waarin het voor mensen heel aantrekkelijk is om zich te blijven ontwikkelen binnen de organisatie.